Imitácia prírody

10. novembra 2017
redakcia
Ikonická budova upozorňuje na dôležitosť práce Denverských Botanických Záhrad v botanickom a environmentálnom výskume.
Tvar aj povrch budovy boli inšpirované prírodným úkazom.

V júly 2013, Denverské Botanické Záhrady, inštitúcia s dlhou tradíciou moderných architektonických projektov, ponúkla vybraným ateliérom možnosť vytvoriť návrhy projektov na „Vedeckú Pyramídu“. Nová budova mala ponúknuť výstavné priestory pre konzervačné a výskumné účely inštitúcie, čím by zvýraznila širšie ciele záhrad ako výskumného strediska.

Úloha navrhnúť transparentnú pyramídu, ako bolo špecifikované pravidlami súťaže, bola najlepšie naplnená designom od architektov z BURKETTDESIGN, ktorý čerpali inšpiráciu z geologických procesov vytvárajúcich skalné formácie okolitých skalných stien. Povrch budovy bol zároveň biologickou metaforou a používa takmer 500 tmavosivých hexagonálnych Swisspearl panelov a 30 fotovoltaických kolektorov, ktoré s niekoľkými oknami vytvárajú dojem včelieho úľu. Vytvoriť súvislé obloženie budovy podľa tejto myšlienky sa ukázalo ako zložitá úloha, keďže architekti od neho požadovali aby fungoval ako zábrana proti dažďu a zároveň ponechal malý ventilačný priestor medzi izoláciu a samotnou fasádou aby zmiernili tepelné straty. Zatiaľ čo je táto technológia pomerne bežne používaná na vertikálnych povrchoch, celosvetovo sa jednalo len o druhú takúto aplikáciu takéhoto systému na strechu. Designový tým teda strávil veľa času vyberaním vhodných systémov a prišiel k výsledku, že Swisspearl bol jediný výrobca pripravený zaručiť funkčnosť ich produktu na naklonenom povrchu.

Swisspearl ponúkol riešenie pripojenia každého z množstva čiastkových prvkov a ich technici použili CAD súbory na vyrezanie takmer 125 centimetrových hexagónov v ich fabrikách. Náročnejšie boli ale početné menšie diely, ktoré boli inštalované pomocou prispôsobenej horolezeckej výstroje.

Verná svojmu účelu, ako ukážkový projekt pre inštitúciu zameranú na environmentálny výskum nová Vedecká pyramída používa viacero eco-friendly riešení, medzi ktoré jednoznačne patrí inovatívna pokroková ventilovaná fasáda zložená z trvácnych udržateľných Swisspearl panelov vyžadujúcich minimálnu údržbu. Svoj účel spĺňa zároveň aj esteticky. Úzkou spoluprácou výrobcov a inžinierov dokázali architekti naplniť svoju víziu ikonickej budovy. Čo je ale najdôležitejšie, pyramída, otvorená v septembri 2014 napĺňa očakávania priťahovať pozornosť návštevníkov na vedeckú prácu Denverských Botanických Záhrad
– podľa ich CEO Briana Vogta: „Láka ľudí po húfoch“.

No comments

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 − 9 =